ONTiE: samenwerking Ouderenzorg en Huisartsenzorg

ONTiE is één van de samenwerkingsprojecten binnen Samen Sterker. Samen Sterker is een domeinoverstijgend netwerk van huisartsen, zorginstellingen, gemeenten, het zorgkantoor en een zorgverzekeraar in regio Eemland. De bedoeling van het gezondheidsakkoord is om goede, betaalbare en toegankelijke zorg en ondersteuning voor alle inwoners van Eemland te organiseren.
Specialisten ouderengeneeskunde en huisartsen in de regio Eemland werken binnen Ouderengeneeskundig Netwerk Thuis in Eemland (ONTiE) in projecten samen om de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen goed te organiseren. ONTiE verbindt ruim 160 huisartsen en 25 specialisten ouderengeneeskunde in de regio. Door expertise op het gebied van ouderenzorg goed in de eerste lijn te organiseren worden de lijnen korter en de samenwerking efficiënter.
Project ONTiE Basis
ONTiE Basis is in april 2023 opgeleverd. Met een actualiseringsslag van de regionale transmurale werkafspraken (RTA) Consultatie Specialist Ouderengeneeskunde, MDO met aanwezigheid SO, Inrichting ZorgDomein voor de VVT-instellingen en Indeling en continuïteit is de continuïteit van de beschikbaarheid van de SO-functie in VVT-instellingen geborgd. Specialisten ouderengeneeskunde (SO) en huisartsen kunnen zo samen de zorg voor kwetsbare ouderen in regio Eemland goed blijven organiseren.
Project ONTiE Wlz Zorg
In juni 2023 is ONTiE Wlz Zorg gestart. Met ONTiE Wlz Zorg richt het netwerk zich, net als bij ONTiE Basis, op de continuïteit van de beschikbaarheid van de huisarts en SO-functie, deze keer bij woonzorgvormen, in de thuissituatie en bij de huisartsenpost. Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, (praktijk)verpleegkundigen en andere zorgprofessionals formuleerden samen een aantal adviezen om de zorg voor ouderen met een Wlz-indicatie – en onder regie van de huisarts vallen - in regio Eemland te verbeteren. Bekijk hier de adviezen tussen de downloads.
In januari 2024 gaat ONTiE verder met de uitwerking van de eerste adviezen om ze in de praktijk te toetsen en verder te ontwikkelen.
Wat levert het op?
Door expertise op het gebied van ouderenzorg goed in de eerste lijn te organiseren, krijgen cliënten de juiste zorg op de juiste plek. Via de huisarts wordt, wanneer nodig, hulp ingeschakeld van een specialist ouderengeneeskunde. Ook kan de specialist ouderengeneeskunde aansluiten bij een multidisciplinair overleg om mee te denken in een casus. Hierdoor zijn ziekenhuisopnames en doorverwijzingen naar een specialist in het ziekenhuis minder frequent noodzakelijk en worden crisissituaties voorkomen of sneller opgelost.
Meer weten?
- Samen Sterker: https://samensterkereemland.nl/ouderengeneeskundig-netwerk-thuis-in-eemland-ontie/
- Werkafspraak consultatie SO: https://samenwerken-huisartseneemland.nl/documenten#consultatie-specialist-ouderengeneeskunde
- Werkafspraak MDO met de SO: https://samenwerken-huisartseneemland.nl/documenten#werkafspraak-mdo-met-aanwezigheid-so
Deelnemende organisaties:
Beweging 3.0, De Haven, Accolade Zorg, Silverein, Zorgorganisatie Norschoten en Huisartsen Eemland.